top of page
Zoeken
Foto van schrijverBrenno Mulder

De Filosofie van een Crisis

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2019

Allemaal komen we wel eens in een crisis. Of het nou om een existentiële crisis gaat of de kredietcrisis. Allemaal belanden we in hardnekkige situaties of beleven we moeilijke tijden, dat is onvermijdelijk. Hoe we met deze crisis omgaan is daarom belangrijk, omdat we vaak een crisis willen oplossen met dagelijkse logica.


We zien de crisis als een rationeel probleem dat moet worden opgelost met snelle, concrete methodes. Maar dit helpt niet altijd, zeker bij vormen van een crisis waar de oorzaak niet helemaal duidelijk is of waarbij emoties een rol spelen. Deze tekst biedt daarom een Oosterse filosofie aan iedereen in een crisis en iedereen die een crisis wilt voorkomen.


Vuur kan een crisis symboliseren, omdat vuur kan worden gezien als teken voor verandering of transformatie. Ook kan een crisis voelen alsof je helemaal overprikkeld en uitgebrand bent, wat te zien is aan deze loeiende eland. Waarom een eland? Ik vond een plaatje van een persoon die in de brand staat te heftig.

Een crisis is een algemene term die wij gebruiken voor al het slechte dat ons kan overkomen. Moeilijke situaties of mentale problemen met jezelf zijn voorbeelden van vormen van een crisis. Denk aan ziektes, ongevallen of andere narigheid. Het meervoud van crisis is crises. Dus meer dan één crisis noemen we crises.

Bij verschillende soorten crises denk je waarschijnlijk aan grote problemen voor de maatschappij, zoals natuurrampen, verkeersongelukken of economische crises. Maar een crisis kan kleinschalig en individualistisch zijn, zoals een depressie, burn-out, of het verlies van een familielid. Wij focussen ons op de persoonlijke crises, omdat wij juist over dat kleinschalige bereik controle hebben.


Ook kan een persoonlijke crisis allemaal ongewilde gevoelens en vervelende emoties met zich meebrengen, zoals woede, onzekerheid, lusteloosheid of leegte. Soms zitten we in een crisis en weten we geeneens wat we hebben. Raadpleeg sowieso een professional als je in een crisis zit. Een psycholoog, psychiater of socioloog weet jouw situatie waarschijnlijk beter te definiëren dan jijzelf. Als je eenmaal een naam hebt gekregen aan je crisis, maakt dat het al een stuk minder eng.


Wanneer je middenin een crisis zit, ben je meestal geneigd om deze crisis alleen maar te verdoemen en jezelf de schuld te geven. Waarom zit ik in een crisis? Waarom overkomt mij dit? Waarom perse ik? Met negatieve gedachtes zoals: ‘Dat heb ik weer.’ Of: ‘Ik heb ook altijd pech.’


In een crisis moet de vraag naar waarom verdwijnen, want met deze waaromvragen verdwijnt de crisis niet. Natuurlijk is het handig om de oorzaak van de crisis te weten, zodat de crisis in het vervolg vermeden kan worden, maar de oorzaak is niet altijd duidelijk. Soms gebeuren dingen gewoon zonder dat je er iets aan kunt doen.


Elke benarde situatie is een crisis dat met een mindvolle filosofie verholpen kan worden. Stop dus met jezelf afvragen waarom je dit overkomt, het gebeurd nou eenmaal. Accepteer de crisis en zoek naar een oplossing.


Elke crisis ontstaat uit een tekort.

Een tekort dat met iets moet worden opgevuld. Dit tekort zorgt voor het probleem, anders zat je niet in een crisis. Wat je mist ligt aan je situatie. Je kan bijvoorbeeld een persoon missen doordat diegene niet langer in jouw leven is of je kan een gevoel missen, omdat je niet meer hetzelfde kan doen om dit gevoel te krijgen of, omdat je verlangt naar vroeger.


Het tekort is er, dat mogen wij niet ontkennen. Maar je moet je realiseren dat jouw gevoel van een crisis ontstaat door dit tekort. Een tekort dat misschien in de eerste plaats helemaal niet nodig is. Een kind dat bijvoorbeeld huilend in de supermarkt een tekort ervaart omdat hij of zij van zijn moeder geen croissantje mag, was waarschijnlijk nooit gaan huilen als dit kind het croissantje in de eerste instantie niet zag en daarmee geen gevoel van tekort had.


Denk niet aan het croissantje. Denk niet in wat je tekort komt, maar in wat je tenminste wel hebt. Wat je tekort komt is om beter te worden. Wanneer je bewust wordt van wat je tekort komt, kun je jezelf daarin verbeteren. Het tekort is er nou eenmaal en moet niet opgevuld worden met verslavingen aan bijvoorbeeld drugs, suiker of porno.


In het Chinese schrift bestaat het woord crisis uit twee delen. Het ene deel met het karakter 危 (wēi), dat 'gevaar' betekent en het andere deel met het karakter 機 (jī) dat 'keerpunt of moment van verandering' betekent. Het Chinese woord voor crisis betekent dus letterlijk: 'gevaar op een keerpunt' Uit deze vertaling kun je twee betekenissen trekken: een crisis is gevaar voor een probleem of een crisis is een mogelijkheid voor verandering.

Het Chinese woord voor crisis leert ons dat je een crisis op twee manieren kunt zien: als een noodlot, maar ook als een uitdaging. Wanneer je een crisis ziet als een noodlot, zie je het als een benarde situatie waaraan jij niks kunt doen, omdat het buiten jouw controle is. Wanneer je de crisis ziet als een uitdaging, dan sta je automatisch sterker in de situatie. Je ziet de crisis als een manier om jezelf uit te dagen en de situatie voor jezelf te verbeteren. Kies voor die uitdaging. Een crisis is namelijk alleen een crisis als jij het een crisis maakt.


Een crisis leert je daardoor een beter persoon te worden. Een moment van crisis is een signaal dat je vorige overlevingsstrategieën niet meer werken. Een crisis ontmaskert je persoonlijkheid en test daarmee je karakter. Een crisis betekent dat het tijd is voor transformatie. Je moet veranderen, omdat je oude zelf niet meer voldoende is om door te gaan. In abstracte zin, weet je weet namelijk iets wat je niet meer kunt vergeten of er is iets gebeurd wat je niet meer terug kunt keren. Je bent bijvoorbeeld achter een familiegeheim gekomen, een vriend of geliefde wordt ernstig ziek of je vindt bepaalde activiteiten niet meer zo leuk als vroeger. Maar misschien wil je helemaal niet veranderen, je wilt gewoon terug naar hoe het was voordat je je zo voelde!


Maar als je bij je oude zelf probeert te blijven, zal je de crisis niet overwinnen. Een crisis leert je daarom te reflecteren op je huidige leven. Misschien ben je niet meer tevreden over je studie of je werk. Misschien is het tijd om uit een relatie te stappen of misschien moet je juist meer de tijd spenderen met je geliefden. Een overwonnen crisis biedt nieuwe inzichten in je leven, omdat je even stil kan staan bij hoe jij je voelt en hoe jouw leven eigenlijk gaat. Van deze realisatie komt wijsheid.


Eigenlijk is daarmee een crisis iets dat inzicht biedt, waarvan je uiteindelijk een bewuster persoon wordt. Een crisis is een mogelijkheid tot groei! Van een persoonlijke crisis houd je geen nare littekens over. Een crisis biedt de mogelijkheid tot transformatie.

Laat een crisis daarom zijn als een uitdaging die je helpt te transformeren tot een sterker en beter persoon.

Meestal krijg je in een crisis te maken met je innerlijke criticus. Je innerlijke criticus is het stemmetje in je hoofd die steeds weer oordeelt over jou en je situatie. Het is het kritische denken dat ervoor zorgt dat je steeds beter wilt. Voor de innerlijke criticus is het nooit genoeg, iets moet perfect zijn. Oefen daarom om onvoorwaardelijk te denken over je situatie. Wanneer je reflecteert op je situatie, denk dan niet in wat er allemaal goed of slecht aan is. Het is nou eenmaal zo.


Wanneer je innerlijke criticus weer eens loopt te zeuren, spreek hem daarop aan. Laat de negatieve gedachtes niet toe. Je verdient het niet om jezelf schuldgevoel aan te praten of je zelfvertrouwen naar beneden te halen. Negeer je innerlijke criticus en wees in plaats daarvan aardig tegen jezelf. Geef jezelf complimenten. Je gaat momenteel door een crisis heen, dat maakt je al een sterk en moedig persoon.


Een crisis overkomt niet alleen mentaal zwakke mensen, omdat ze blijkbaar niet sterk genoeg zouden zijn. Het zijn misschien wel juist de mentaal sterke mensen die in een crisis blijven zitten, omdat zij zich het meest verzetten tegen de gevoelens. Zij vechten terug tegen de crisis omdat ze zich niet zo willen voelen, waardoor de emoties worden opgekropt en later terugkomen. In een crisis moet je juist de gevoelens toelaten, zodat je weer verder kan. Wanneer je een emotie voelt, moet je dit ook als onvoorwaardelijk beschouwen. De emotie is er gewoon, voel wat dit met je doet, zonder te oordelen. Vecht niet terug tegen de emoties, laat ze zijn.


Wanneer je jouw emoties waarneemt zonder ze te onderdrukken, dan geef je ze de ruimte. Wanneer je vecht tegen de emoties en ze onderdrukt, ontstaat er alleen maar meer pijn, omdat de emoties alleen maar terugkomen. Vlucht daarom niet voor de gevoelens, maar transformeer ze. Zelfs wanneer je niks voelt, heb je een gevoel. Een gevoel van leegte is vaak een gevoel van zinloosheid. Daarachter kan ook een emotie zoals onbegrip of woede zitten, die je uiteindelijk kan voelen.


Een crisis voorkom je het beste door bewust te zijn van jouw zelfkennis. Wanneer je jouw tekortkomingen kent, kun je ze voorkomen. Zoek bewust naar je overlevingsstrategieën voordat je in een crisis komt, zodat je deze kan verbeteren. Ook moet je huidige problemen niet negeren, maar zo snel mogelijk proberen op te lossen. Wanneer je jouw vaste problemen niet oplost, zullen ze je achterna komen en alleen maar groter worden.


Stop dus met jezelf afvragen waarom je dit overkomt, het gebeurd nou eenmaal. Accepteer de crisis, denk er niet oordelend over en vecht terug tegen je innerlijke criticus. Laat een crisis een uitdaging zijn die je helpt te transformeren tot een sterker en beter persoon. Laat de emoties zijn en geef ze de ruimte, zodat je uit de crisis kan komen als een beter persoon dan voorheen.


Denk niet: ''ach, shit happens.'' Maar: ''Ik kan dit'', of een andere gedachte die helpt om de negatieve gedachtes te vervangen. Ook al krijg je allemaal shit over je heen en belandt je in een situatie waar het even allemaal te veel wordt, dan kan je een crisis alsnog zien als een uitdaging waarvan je een wijzer, sterker en beter persoon wordt. Zie het als een kans die jou is geschonken om een beter inzicht en betere grip te krijgen op je leven. Wanneer jij je dat allemaal realiseert, dán heb je de filosofie van een crisis begrepen.








Bronvermelding:

- Saakes, S. I. (2011). De Logica van een Crisis (Boek).

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_word_for_%22crisis%22

- Verken je Geest. (2018). Helden of slachtoffers: omgaan met een persoonlijke crisis. https://verkenjegeest.com/helden-of-slachtoffers-omgaan-met-een-persoonlijke-crisis/

- de Moei, F. (2008). Drie voordelen van een crisis. https://www.newstart.nl/blog/drie-voordelen-van-een-crisis/

- Lannoey, M. (2017). Ontwaken na een persoonlijke crisis: de nieuwe versie van jezelf leren omarmen. https://www.nieuwetijdskind.com/ontwaken-persoonlijke-crisis-nieuwe-versie-leren-omarmen/#

- Nguyen, S. (2014). IN CHINESE: CRISIS DOES NOT MEAN DANGER AND OPPORTUNITY. https://workplacepsychology.net/2014/08/10/in-chinese-crisis-does-not-mean-danger-and-opportunity/

- Wikpedia. (2019). Chinese word for "crisis".

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page