top of page
Zoeken
Foto van schrijverBrenno Mulder

Een Dagelijks Avontuurlijk Leven (Kunstbende versie)

Bijgewerkt op: 20 apr. 2019

Wat is precies avontuur? En is iemand ooit saai? Dit soort vragen ontstaan wanneer wij nadenken over hoe interessant wij overkomen op anderen. Ik zal proberen een antwoord te geven op het volgende filosofische vraagstuk: Hoe wordt je een avontuurlijk persoon?


Een avontuurlijk persoon lijkt iemand die verre reizen heeft gemaakt naar exotische landen of allerlei belangrijke mensen heeft ontmoet. Maar avontuurlijk zijn is juist iets spannends of onverwachts beleven. Waar vinden we deze onverwachte dingen? Overal, en nergens. Laat me het uitleggen.


Al het onbekende terrein, noemen we de chaos. Dat klinkt als een toestand met alleen maar paniek en verwarring. Maar de chaos is juist avontuurlijk omdat er van alles kan gebeuren. Als je naar een plek gaat waar je nog nooit bent geweest kom je altijd wel terug met een avontuurlijk verhaal. Denk eens terug aan de laatste keer dat jij op een nieuwe plek was geweest, daar beleefde je vast veel nieuwe dingen om later aan ander te vertellen.


Avontuurlijk zijn is dus onbekende dingen doen. Maar wanneer je in je routine blijft hangen, beleef je veel minder avontuurlijke dingen. Leven in orde zorgt voor zekerheid, maar niet voor avontuur. We moeten daarom actief zoeken naar avontuur, door zo vaak mogelijk in de chaos te duiken, in het onbekende.


Je hoeft daarvoor niet perse naar een pretpark te gaan of een dagje te gaan winkelen. Je kan zelfs op avontuur gaan in je eigen straat! Dat is dichtbij en het kost niks. Er valt altijd wel meer te ontdekken in je eigen woonplaats, zoals nieuwe mensen, interessante dieren of andere bezienswaardigheden.


Daarnaast gaat avontuurlijk zijn vooral hoe je jouw avonturen overbrengt naar anderen. Wanneer je saai overkomt, komt dat vooral doordat je nog niet goed hebt uitgelegd wat het is om jou te zijn. Je bent een avontuurlijk persoon als je over de wereld vertelt vanuit jouw ogen. Je moet daarbij spreken vanuit jouw unieke gevoel bij een ervaring. Gedetailleerd wat je zag, dacht, voelde en realiseerde. Ik kan bijvoorbeeld aan een ander vertellen of het melancholische gevoel van het kijken naar hemelnacht vol sterren. Of het gevoel van absurditeit die mij overkwam toen ik een vreemde aansprak en daar een heel boeiend gesprek op voortborduurde. Kortom, wanneer je vertelt wat het is om jouw bestaan te leiden, om te leven, dan ben je interessant.


Spreek over jezelf met behulp van voorbeelden, kleuren en illustraties. Spreek met openheid, eerlijkheid en focus. Vermijd kleine gesprekken die gaan over het mooie weer of hoe het met iemand gaat. Vertel meteen met de nieuwsgierigheid van een klein kind een verhaal die jij de moeite waard vindt om te vertellen.


De sleutel tot avontuurlijkheid is dus actief zoeken naar avontuur en daarmee ook actief zoeken naar de chaos, het onbekende. Je kan dagelijks op zoek gaan naar avontuur. Je kan elke dag avonturen beleven, als je maar nieuwe dingen uitprobeert. Wees geïnteresseerd in interessant zijn. Sta open voor nieuwe dingen en wees spontaan. Duik het onbekende in en wordt een meester van de chaos.


Wanneer je elke dag actief je routine probeert te verbreken, dan ben je daadwerkelijk een interessant, boeiend en avontuurlijk persoon. En als je dit met openheid, nieuwsgierigheid en in detail weet over te brengen naar de mensen om je heen, dan leef je een dagelijks avontuurlijk leven.









Check de site van Kunstbende.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page